TIPS-TIPS MENCAPAI KEJAYAAN USAHAWAN

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

Sesiapa yang menjadikan dunia sebagai kepentingan (utama)nya, nescaya Allah cerai-beraikan urusannya dan Allah jadikan kefakiran di antara kedua-dua matanya.

Dan tidak akan memperolehi apa-apa daripada dunia kecuali apa yang telah ditakdirkan untuknya.

Dan sesiapa yang menjadikan akhirat sebagai niatnya, nescaya Allah menghimpunkan urusannya dan Allah menjadikan kekayaannya pada hatinya, dan dunia akan mendatanginya meskipun dalam keadaan terpaksa.

(Riwayat Ibn Majah dari Zaid Ibn Thabit)

Semalam saya mengambil kesempatan mendengar dialog antara Labanon dan Zhafran yang saya download daripada www.majalahim.com.

Saya secara peribadi kagum dengan Saudara Labanon yang baru berusia 18tahun tetapi telah menjana pendapatan 10k sebulan.

Antara isi penting interview tersebut ialah:

Untuk mecapai kejayaan kena ada mentor.

Luangkan masa untuk belajar bagaimana untuk berjaya

Kejayaan memerlukan pengorbanan

Untuk berjaya, wang bukanlah matlamat utama

Usaha dan berdoa (berserah kepada Allah) adalah terpenting

Segulung ijazah bukanlah semata-mata sumber rezeki anda.

Fokus kepada sesuatu usaha.

Kreatif melaksanakan gerak-kerja

Saya sendiri sebelum ini mula berminat dengan usahawan internet melalui info yang saya perolehi daripada seorang remaja berusia 15tahun.

UsahawanKreatif.com (InsyaAllah) akan cuba memaparkan strategi-strategi kejayaan usahawan Internet khususnya oleh Melayu Islam di Malaysia.

Editor UsahawanKreatif.com juga akan meneruskan misi UsahawanKreatif adalah usahawan yang bergantung secara mutlak kepada al-Khalik yang menjadikan kita seluruh manusia.

Yang paling penting luangkan sedikit waktu anda untuk belajar dan terus belajar. Jadikan Islam sebagai teras utama anda untuk memastikan pendapatan kita tetap halal dan thayyib(baik).

Salam usahawan

Editor UsahawanKreatif.Blogspot.Com

4/7/2008 bersamaan 1 Rajab 1428

0 komentar: